Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

2021-10 Kerstmis 2021

Nederland is weer in volledige lockdown uit angst voor de onbekende gevolgen van Omikron een nieuwe variant van het coronavirus. Alles is weer gesloten, behalve de supermarkten, bakkers en slagers. Het advies is om thuis niet meer dan 2 personen per dag te ontvangen, met Kerst maximaal vier. Zo hebben de Nederlandse bisschoppen voor Kerstmis weer net als vorig jaar alle nachtdiensten geannuleerd. Op Eerste Kerstdag mogen overdag wel kerstvieringen worden gehouden, maar met vooraf aanmelden en op anderhalve meter afstand. Het is de tweede opeenvolgende keer voor heel veel mensen een Kerst thuis, omdat buiten de deur weinig is te beleven, behoudens een wandeling. Het coronavirus heeft over de hele wereld de samenleving al sinds maart 2020 flink in haar greep. Vooral ten koste van vele sociale contacten.

De Kerstnachtviering op televisie kwam dit keer uit de Sint Jan van Den Bosch en werd via Eurovisie over heel Europa uitgezonden. Tjonge, wat een vreselijke saaie dienst met vreselijk saaie muziek. Wie kan het zo bedenken, juist als mensen behoefte hebben aan een opbeurende blijde boodschap. Maar ik heb niet een blij lied gehoord, in elk geval niet vrolijk gezongen. Helaas.

Wereldleiders gebruikten hun kersttoespraken om op te roepen tot verbondenheid. Wereldwijd zie je voor- en tegenstanders van inenten tegen de epidemie tegen elkaar opstaan. Er is overal geweld tegen strenge corona-maatregelen.