Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

2003-12-Installatie pastoor Looyaard

28 september 2003

In een prachtige en plechtige twee uur durende eucharistieviering is vanmorgen pastoor Looyaard geïnstalleerd als pastoor van Udenhout. De dienst werd opgeluisterd door vier koren, het gemengd koor, het Latijns koor, het dameskoor en Cantique. In de kerk vele genodigden, familie van pastoor Looyaard, collega priesters, vertegenwoordigers van zijn oude parochie Boekel, leden en oud-leden van het kerkbestuur, vertegenwoordigers van enkele maatschappelijke organisaties in Udenhout. Ook werd de dienst opgeluisterd door het gilde St.-Joris. Dat is eigenlijk een taak van het gilde St.-Antonius/St.-Sebastiaan, waarvan de pastoor gildeheer is, maar vanwege het overlijden van de ere-hoofdman van het gilde, burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg, mocht het gilde haar gebruikelijke taak niet uitoefenen. De dienst werd voorgegaan door pastoor Looyaard, diaken Rein Geurts, pater Fr. Hölscher die de afgelopen maanden had waargenomen, en de Oisterwijkse deken Chr. Van Buitenen, die de installatie verrichtte. Pastoor Looyaard presenteerde een veelzijdige ambitie:

  • De eucharistievieringen zullen een belangrijkere plaats innemen in de geloofsgemeenschap dan in de afgelopen decennia misschien het geval is geweest. Pastoor Looyaard legde de nadruk op twee accenten: vaker en eerbiediger. Hij sprak de wens uit weer elke dag een eucharistieviering te houden, bijvoorbeeld ’s avonds om half zeven. In elk geval zal er meer aandacht komen voor de wijze waarop de eucharistievieringen worden gehouden, soms plechtiger, in elk geval met meer devotie voor het sacrament van de eucharistie.
  • Hij hield een warm pleidooi voor een open gemeenschap, dat zich heel concreet laat meten aan een open kerk, een open pastorie, toegankelijkheid. Een open kerk is letterlijk een open kerkgebouw. Het kerkgebouw zou toch altijd open moeten zijn voor iedereen die even in de kerk wil zijn, even wil bidden. Zijn pastorie wordt een open pastorie waar iedereen altijd welkom is. Hij opperde om vaker na de zondagse H.Mis samen een kop koffie te drinken in het parochieel centrum.
  • En ook aandacht voor het kerkgebouw, met name de kroonluchters zijn hard toe aan restauratie.

Pastoor Looyaard zong de prefatie in het Latijn. En het Onze Vader werd weer in het Latijn gezongen. Dat was lang geleden. Ik denk 33 jaar, in 1970, toen pastoor Prinsen met emeritaat ging.

Na de dienst was er een drukbezochte receptie in ’t Plein, waar de harmonie een aubade bracht.