Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

14 De Knijperij

De Knijperij
Odenhout kaart 14 Knijperij.jpg
Vroegste vermelding 1380
Vroegst bekende eigenaar Eradus Erardi Proijsers


Beschrijving van de hoeve


Deze hoeve ligt aan de Oude Bossche Baan naast de [13 Den Duin|Duinhoeve]] en is nu bekend onder de naam “de Knijperij”.

In een akte uit 1420 wordt een hoeve van Willem Glavyman genoemd als buurman van de hoeve van wijlen Matheeus Lu, nu beter bekend als de Duinhoeve.

Het cijnsregister uit 1380 laat zien dat Willem Jan Willem Glavyman een cijns betaalt van 3,5 nieuwe schelling. Voor hem betaalde Erardus Erardi Proijsers deze cijns. Erardus Proijsers had op zijn beurt die cijns overgenomen van Johannes Lombardi. Willem Glavyman is getrouwd met Margriet, de dochter van Erardus Proijsers. Of de cijnspost betrekking heeft op deze hoeve is niet duidelijk. Willem Glavyman betaalt nog drie cijnsposten van in totaal 3,5 nieuwe schellingen. Eén daarvan lag bij zijn huis. Het is daarom goed mogelijk dat deze hoeve is samengesteld uit meerdere losse percelen die in handen zijn gekomen van Erardus die Proijser en later van Willem Glavyman. Deze vier cijnsposten blijven tot en met het cijnsregister van 1522 binnen deze familie en hun erfgenamen.

In het volgende cijnsregister uit 1448 betalen zijn kinderen de cijns, later meer specifiek zijn zoon Elias en zijn schoonzonen Henricus Boem en Gerardus Rutger die Bije. Willem Aert Quap, getrouwd met Aleijt Willem Glavyman, draagt in 1448 eenzesde deel in een hoeve van wijlen zijn schoonvader op aan zijn zwager Willem Lambert die Vet die getrouwd is met Heijlwich Willem Glavyman.

In 1481 is de hoeve in bezit van een kleinzoon van Willem, namelijk Franck Elijas Glavijman. Dan heet het hier de tolberch. De kleinzoon van Franck, Aert Dirck Vrancken, bezit met zijn zwagers Gijsbert Marten Daniels en Anthonis Willem van Giersbergen drievierde van de hoeve van zijn grootvader. Zij beloven in 1527 een erfpacht te betalen aan Wouter Gerit de Bont. De buren van de hoeve worden in deze akte genoemd: Wolfaert vander Heijden in het oosten, Henricus vanden Heuvel in het westen, in het zuiden Peter Faessen en in het noorden de gemene heerbaan.

Een jaar later blijkt dat het resterende vierde deel in veel verschillende handen is gekomen. Dan draagt Dirck de zoon van wijlen Gerit Peter Fredericks eentwaalfde deel en eenzevende deel van eenvierde van de hoeve van wijlen Vranck Eelens (dat is Franck Elias Glaviman) over aan de eigenaren van het overige drievierde deel. Weer een jaar later is het Antonis Willem vanden Staeck die ook eentwaalfde deel in eenvierde deel van de hoeve van wijlen Vranck Eelens bezit. Het cijnsregister uit 1522 laat zien dat er veel eigenaren de cijns betalen. De kinderen en kleinkinderen van Franck Elias Glavyman bezitten allemaal een deel van de hoeve. Uiteindelijk wordt deze hoeve verdeeld tussen de kinderen van Dirck Franck Eelen en zijn zwager Arnoldus, de natuurlijke zoon van Jan Aert van Broeckhoven.

Bij een erfdeling uit 1559 komt Wouter Aert van Broeckhoven in bezit van de halve hoeve die dan 24 lopense groot is en ligt naast een hoeve van Aert Diercx en goederen van de Abdij van Tongerlo. In de delingsakte staat dat de hoeve van Wouter is gekomen van de oude hoeve van Arnoldus Dirck Vrancken. Als plaatsaanduiding staat in die akte aent sant.

In 1586 verkoopt Adriaen Peter Bouwens, man van Marie Wouter van Broeckhoven de helft in een stede aen den duijn aan Peter Jan Henricx.

In het begin van de 18de eeuw is een groot deel van deze hoeve in bezit van Jan van Kleef (of Cleef) en zijn kinderen.


Huidige bewoning


Op het grondgebied van de oude hoeve vinden we onder andere de woning Oude Bosschebaan 5.


Bronvermeldingen


Regionaal Archief Tilburg, Schepenbank en eninge van Oisterwijk, 1418-1811, inv.nr. 231 f. 3v (1527); inv.nr. 232 f. 43v (1528); inv.nr. 233 f. 5v (1529); inv.nr. 263 f. 81-83 (1559); inv.nr. 184 f. 31-31v (1586); inv.nr. 490 f. 150-155v (1753).
Stadsarchief 's-Hertogenbosch, Archief van de schepenbank van 's-Hertogenbosch, inv.nr. 1191 f. 538 (1420); inv.nr. 1219 f. 23v (1448); inv.nr. 1251 f. 151 (1481).
- Toelichting cijnsregister.