Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

06 De hoeve bij den draaiboom

De hoeve bij den draaiboom
Odenhout kaart 06 draaiboom.jpg
Vroegste vermelding 1340
Vroegst bekende eigenaar Berta Bac


06 De hoeve bij den draaiboom
6.1 geboortehuis frater andreas - .jpg
Het geboortehuis van Frater Andreas, Houtsestraat 8, in de jaren dertig vervangen door het huidige pand.


06 De hoeve bij den draaiboom
6.7 houtsestraat 9 van haaren.jpg
Jan van Haaren achter zijn boerderij Houtsestraat 9. Deze is intussen vervangen door nieuwbouw.


06 De hoeve bij den draaiboom
6.8 Houtsestraat Dorus Gootjens Kees Simons Hans Schoenmakers Jan v.jpg
Sfeerfoto van het buurtschap.

Beschrijving van de hoeve


Deze hoeve ligt aan de Houtsestraat en in de bronnen staat vaak "bij den draaiboom" (drienboem, dreijboem).

In het hertogelijk cijnsboek van 1340 is Berta Bac ingeschreven en zij betaalt 18 oude schellingen. Dat gebeurt mede ten behoeve van haar kinderen Houtappels. In 1380 is het Gijsbert Houtappels die dat bedrag aan cijns betaalt aan de hertog van Brabant. Daarna raakt de hoeve gesplitst in twee delen, die beiden 9 oude schellingen betalen. Het ene deel door Arnold, Theodora en Aleid, kinderen van Robert die Borchgreve, en de andere helft door Henricus zoon van Egidius van Eeten.

In 1452 geeft Dirck Dirck de Weert de hoeve aan die houtschestraet vlakbij de dreijboem, voorheen van joffrouw Margriet Ghijsbrecht Houtappels was, in erfpacht aan Wouter Jan Brocken. In de akte staat dat Wouter onder andere 12 oude groten aan de hertog moet betalen. De nieuwe eigenaar verkoopt meteen twee bunder weiveld aan die scoerstraet, waarschijnlijk deel van die hoeve, aan Henrick Jan van Buedel. Dat zou verklaren waarom in het cijnsregister van 1522 ineens vier cijnsposten staan, waarvan er twee een kleine som bedragen, namelijk 13,5 penning. Johannes Matheus Berckers, inwoner van 's-Hertogenbosch, betaalt dan twee afzonderlijke cijnsposten van 7 oude schellingen en 10,5 penning. Al deze vier cijnsposten komen van Wouter Brocken uit een hoeve aenden drienboem. Samen bedragen deze vier cijnsposten de oude cijnspost van 18 oude schellingen uit 1340.

Huidige bewoning


Op het grondgebied van de oude hoeve vinden we onder andere de woningen Houtsestraat 5, Houtsestraat 6, Houtsestraat 7, Houtsestraat 8 en Houtsestraat 9.

Bronvermeldingen


Stadsarchief 's-Hertogenbosch, Schepenbank van 's-Hertogenbosch, inv.nr. 1222 f.36 (1452).
- Toelichting cijnsregister